Περάστε μέσα, παρακαλώ, μη στέκεστε στην πόρτα!

Καλώς όρισες στο προσωπικό μου blog. Σε περίπτωση που αναρωτιέσαι για τον τίτλο, αυτός έχει προέλθει από το τραγούδι "Πάρτυ στον 13 Όροφο" των Τρυπών (κατά την ταπεινή μου άποψη, το κορυφαίο ελληνικό ροκ συγκρότημα).

Σε αυτή την ιστοσελίδα σκοπεύω να αναρτώ γνώμες, ειδήσεις και αφιερώματα ποικίλης ύλης. Κυρίως, όμως, θα ήθελα και τη δική σου συμμετοχή για τα θέματα που σ' ενδιαφέρουν! Θα πρέπει ωστόσο να σέβεσαι τις απόψεις του υπογράφοντος, αλλά και των άλλων συνομιλητών. Αλλιώς, οι αγαπητοί κύριοι Vega και Winnfield, θ' αναλάβουν δράση...

Σάββατο 19 Απριλίου 2014

Η Τέχνη του Δρόμου στην Αθήνα

Πριν μερικές ημέρες δημοσιεύτηκε ένα άρθρο στους New York Times, στο οποίο η Αθήνα αποκαλείται η σύγχρονη Μέκκα του ευρωπαϊκού street art. Δε γνωρίζω αν ο χαρακτηρισμός αυτός είναι υπερβολικός ή όχι, πάντως είναι αναμφίβολο πως η συγκεκριμένη μορφή τέχνης ανθίζει τα τελευταία χρόνια στην ελληνική πρωτεύουσα.

Οδός Πιττακή, Μοναστηράκι
Δυστυχώς, πολλοί συγχέουν την τέχνη του δρόμου με τις ταγκιές, τις απλές υπογραφές δηλαδή ατόμων που κάνουν γκράφιτι, κάτι που πράγματι πλησιάζει προς το βανδαλισμό. Αντιθέτως, σε όλη την Αθήνα, και ιδιαίτερα στο κέντρο και στις γύρω συνοικίες, έχουν κάνει την εμφάνισή τους πανέμορφα γκράφιτι, μερικά εκ των οποίων αληθινά έργα τέχνης. Αυτά λοιπόν τα έργα είναι που ομορφαίνουν μια πόλη γκρίζα και γερασμένη και προκαλούν αισθήματα ευφορίας. Γιατί άλλο να βλέπεις ένα μισοξεφλουδισμένο τοίχο ενός εγκαταλελειμμένου κτιρίου και άλλο μια αστεία φιγούρα ή ένα εντυπωσιακό καράβι.


Εκφράσεις της street art μπορούν πλέον να βρεθούν παντού: στους τοίχους, τα τρένα, τα φορτηγά, τις τράπεζες, τα περίπτερα και τα παρατημένα κτίρια. Σε γενικές γραμμές, οι graffiti artists δεν έχουν προβλήματα με την αστυνομία στην Αθήνα, αν και πάντα υπάρχει ο παράγοντας «τι πας να κάνεις και πού».

Η street art έκανε τα πρώτα της βήματα στην Ελλάδα τη δεκαετία του 1980. Σήμερα, σχετίζεται άρρηκτα με την οικονομική και κοινωνική κατάσταση της χώρας μας. Ο iNo, ένας από τους πιο ταλαντούχους Έλληνες street artists, υποστηρίζει πως η οικονομική κρίση προκάλεσε ένα ξέσπασμα δημιουργικής ενέργειας, το οποίο με τη σειρά του οδήγησε στην εξάπλωση του γκράφιτι στους δρόμους της Αθήνας. «Αν θες να μάθεις για την πόλη, μπορείς να κοιτάξεις τους τοίχους της», δήλωσε στους New York Times.

Ο Σόλων στο Μεταξουργείο, έργο του iNo
«Εκεί που θα έπινα και θα γινόμουν χάλιας και μπεκρής λόγω των εκάστοτε περιστάσεων, πήγαινα έβαφα και ίσιωνα ψυχολογικά, ηρεμούσα, σκεφτόμουν πιο καθαρά», έχει πει σε μια συνέντευξή του ο writer με το ψευδώνυμο INTS.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου